Verslaving | Leefstijlzorg | Rehab Meisters

3-MMC een verslavende drug die legaal is en gevaarlijk

Blog 3-mmc-tekst

3-MMC is een designerdrug die redelijk nieuw is op de markt en legaal verkrijgbaar, wat is het eigenlijk en hoe werkt het ?

XTC of MDMA populaire designerdrugs zijn al langere tijd verboden bij de wet. Om die wet te omzeilen, is er een ‘legale’ drug op de markt: 3-MMC.

Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs, zoals 3-MMC, zijn tijdens de coronalockdown vaker gaan gebruiken. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Trimbos Instituut. Maar wat is het en waarom is het legaal?

3-MMC (3-Methylmethcathinone)

We weten inmiddels dat er heel veel “knappe koppen” zijn die in de ict werken, of bij banken, ziekenhuizen, beleggingskantoren en noem maar op. Maar wat velen niet weten is dat er ook veel knappe koppen bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe drugs, designer drugs. Deze drugs worden geproduceerd met een net weer andere samenstelling van grondstoffen om zo buiten de drugswet te vallen. Denk bijvoorbeeld aan  2C-B, 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (5-APB, 6-APB), mephedrone (4-MMC, miauw miauw) en methoxetamine (MXE).

3-MMC is zo’n variant designerdrugs. Populaire straat benaming is “Poes” of “Miauw Miauw”. En het is makkelijk te koop via smartshops of online webshops. Vroeger werden de 3-mmc’s en de 4 mmc’s gebruikt als badzout of voeding voor planten.

Het is een drug die het gevoel van MDMA en cocaïne nabootst. Zo werkt het stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Ook voelen gebruikers zich vaak alert, zelfverzekerd, euforisch, energiek en liefdevol.

Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs, zoals 3-MMC, zijn tijdens de coronalockdown vaker gaan gebruiken. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Trimbos Instituut. Maar wat is het en waarom is het legaal?

3-MMC en zijn effect

De effecten van 3-MMC kunnen wat lijken op die van de illegale drugs MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, blij en voelen geen vermoeidheid. Ook stimuleert 3-MMC meer behoefte om contact te maken met anderen. Ook geeft het meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks.

Blog 3-mmc

Sexparty's

Slammen is een steeds meer voorkomende manier van het gebruik van 3-mmc. Dit is het direct in de aderen inspuiten van de drug, vergelijkbaar met heroïne.

Elk weekeinde zijn er steeds meer adressen in Nederland waar homo’s chemsex hebben (seks onder invloed van harddrugs, red). Op die feestjes is het gebruik van 3-mmc geëxplodeerd. Seks is geweldig met 3-mmc, echt! Je kunt maar door blijven gaan. Het maakt je heel actief, je krijgt plezier, praat met iedereen. Je wordt high, heel gelukkig in je hoofd, euforisch zelfs. Het is een beetje als met xtc, maar dat is in onze scene helemaal uit. Het effect van 3-mmc is veel heftiger. Het werkt alleen korter. Hooguit anderhalf uur, dan word je down, krijg je het koud en moet je weer een dosis.

Risico's

Omdat het een designerdrug is blijft er nog veel onbekend. Er is wel wat informatie door de ervaringen van artsen, ziekenhuizen en gebruikers zelf. Er zijn dus wel bekende risico’s zoals: paniek aanvallen, hartkloppingen, uitdroging, oververhitting en is het ook erg verslavend. Let dus vooral op dat je niet te veel neemt en al zeker niet als er géén feestje is. Maar dat is voorlopig helaas toch nog niet het geval. Door de cravings hebben veel mensen vaak een groeiende behoefte tijdens óf na het gebruik. Zelfs mensen met een goede zelfbeheersing. 

Verboden

De overheid is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe wet waardoor meerdere designerdrugs in één klap verboden kunnen worden. Tot die wet er is hebben de gebruikers van 3-mmc geluk en is het gewoon nog legaal én simpel te verkrijgen.

Heb jij ook hulp nodig of maak je het zelfde als ik mee en wil je daar over praten, neem dan contact op met Rehab Meisters.