Verslaving | Leefstijlzorg | Rehab Meisters

Medicijnverslaving

Het overmatig gebruiken van medicijnen kan leiden tot een verslaving. Rehab Meisters helpt jou bij je medicijnverslaving.

Medicijnverslaving

Wanneer je afhankelijk bent geworden van medicijnen (zoals slaapmiddelen, pijnstillers, antidepressiva), ben je verslaafd. Een medicijnverslaving komt vaak voor en wordt helaas vaak laat opgemerkt. Sommige medicijnen zijn meer verslavend dan anderen.

Je wordt niet meteen verslaafd bij het gebruik van de voorgeschreven medicijnen. Zoiets gaat geleidelijk. Het is daarom belangrijk altijd de instructies van jouw arts op te volgen. Mocht je toch verslaafd zijn geraakt of vermoeden dat je verslaafd bent geworden, neem contact op met je huisarts en schakel onze hulp in. Soms is de verslaving zo erg dat je onder begeleiding moet afbouwen.

Zolang een arts de middelen maar blijft voorschrijven, lijkt uw gebruik op het eerste oog onschuldig. Maar niets is minder waar: een overdosis van medicijnen kan immers fataal zijn. Op korte termijn zult u daarnaast naast het gewenste ontspannende effect, ook een suf en onverschillig gevoel ervaren.

 

Rehab Meisters Medicijnverslaving klein1
Rehab Meisters Medicijnverslaving klein2

Je kunt je bovendien moe gaan voelen en gaan leiden aan zelfoverschatting. Dat kan in combinatie met het bijkomende afgenomen concentratie- en reactievermogen zeer risicovol zijn. Bijvoorbeeld als je deelneemt aan het verkeer. Jaarlijks overlijden er immers 200 mensen en raken er 20.000 mensen gewond als gevolg van een ongeval dat te wijten is aan medicijngebruik.

Medicijnen en alcohol. Als je jouw medicijngebruik combineert met alcohol, neem je nog grotere risico’s. Alcohol verstoort de werking van sommige geneesmiddelen. Omgekeerd kunnen bepaalde geneesmiddelen de effecten van alcohol versterken.

Risico’s medicijnverslaving – misbruik medicijnen

Er zijn mensen die benzodiapezines recreatief gebruiken met als doel om ‘high’ te worden. Ze blijven na het nemen van slaapmedicatie expres wakker, waarna ze vaak gaan hallucineren. Medicijnen worden voor dit soort doeleinden soms vermalen en gesnoven. Dit is echter zeer gevaarlijk en gaat gepaard met serieuze gezondheidsrisico’s.

Meer weten? kijk bijvoorbeeld eens op: Trimbos

Symptomen

Symptomen of gedragingen van een medicijnverslaving omvatten onder meer:

  • Gevoel dat u het medicijn regelmatig moet gebruiken – dagelijks of zelfs meerdere keren per dag
  • Een intense drang hebben voor het medicijn die andere gedachten blokkeert
  • Na verloop van tijd meer van het medicijn nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen
  • Grotere hoeveelheden van het medicijn gedurende een langere periode innemen dan u van plan was
  • Ervoor zorgen dat u het medicijn op voorraad houdt
  • Niet kunnen  voldoen aan verplichtingen en werkverantwoordelijkheden, of bezuinigen op sociale of recreatieve activiteiten vanwege uw medicijnengebruik

Wanneer hulp zoeken ?

Zoek hulp als jouw medicijnen gebruik niet meer onder controle is of problemen veroorzaakt.

Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter je kansen op herstel op lange termijn zijn.

Praat met jouw huisarts of raadpleeg een professional in de geestelijke gezondheidszorg, zoals een arts die gespecialiseerd is in verslavingsgeneeskunde of verslavingspsychiatrie, of een erkende alcohol- en drugsconsulent.

Maak een afspraak met een huisarts als:

  • Je niet kunt stoppen met het gebruik van een medicijn
  • Je blijft de medicijnen gebruiken ondanks de schade die het veroorzaakt
  • Je medicijn gebruik heeft geleid tot onveilig gedrag. 
  • Je denkt dat je ontwenningsverschijnselen heeft nadat je met het gebruik van medicijnen bent gestopt.
Rehab Meisters Alcoholverslaving Hulp

In een notendop